Je spa onderhouden is een noodzakelijk kwaad om zo lang mogelijk schoon te blijven. bij Welax helpen we je graag met deze 4 eenvoudige stappen. We geven je zelfs een gouden tip waarmee het zelfs nog makkelijker kan! Zo kan je je spa gebruiken waarvoor je deze hebt aangekocht, om te genieten!
Wil je proper water? Dan eerst even deze basisregels!
Schoon water begint met het in acht nemen van enkele belangrijke spelregels. Houd je hier geen rekening mee dan wordt moeilijk om optimaal te kunnen profiteren van proper en aangenaam water om na een lange werkdag in te vertoeven.
1. je spa onderhouden begint met een propere kuip.
Een eerste belangrijke stap naar langdurig proper water is vanaf het eerste gebruik zorgen voor een propere kuip. Nieuwe opblaasspa’s zijn dikwijls behandeld met talk om het aan elkaar kleven in de doos tegen te gaan. Vaste spa’s worden dikwijls ingewaxt om ze te beschermen bij stockage en tijdens het vervoer.
Vooraleer je de spa dus gaat gebruiken is het zeer belangrijk om deze goed schoon te maken met een ontvetter naar keuze. Spoel daarna de kuip overvloedig uit met water om alle zeepresten te verwijderen.
Ook bij de watervernieuwing reinig je best ook even de kuip. Hierbij raden we je een extra stap aan tijdens het reinigingsproces want wat dikwijls wordt vergeten is dat ook de leidingen een belangrijk onderdeel zijn van de spa en dus mee zorgen voor proper (of vuil!) water.
Vooraleer je dus begint met het uitwassen van de kuip laat je beter even eerst deze Aquafinesse Spa Clean zijn werk doen.
2. Hou je filters schoon
De cartridges kan je het best één keer per week reinigen. Dit kan zeer eenvoudig met Aquafinesse Filter Cleaner en de Kokido Filterkam die je aansluit op de tuinslang. Wanneer je de basisregels respecteert heb je een 5 à 6 filters per jaar nodig. Na een tiental weken is de filter immers niet meer schoon te krijgen door de opgevangen vetten en chemicaliën. De filterwissel is een belangrijk onderdeel van je spa onderhouden
3. Vervang het water met regelmaat
Hoewel je het liefst zo lang mogelijk gebruik wil maken van het water in je spa is het toch belangrijk om elke 3-4 maanden het water volledig te vervangen. Het is namelijk niet de frequentie in het gebruik die het water parten speelt maar het te lang stilstaan. Stilstaand water gaat immers muf gaan ruiken na verloop van tijd door de dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. 4x per jaar het water vernieuwen zal je dus niet uit de weg kunnen gaan.
4. Vermijd verzorgingsproducten en zwemkledij om onderhoud van je spa tot een minimum te herleiden.
We zeggen niet dat je nu direct helemaal in je blootje de spa moet induiken maar we willen je toch wijzen op deze grote boosdoeners die zorgen voor troebel water.
Vooraleer je de spa ingaat best even douchen! Zonnecrème, lotions, deodorant en andere verzorgingsproducten horen niet thuis in een spa met uitstekende waterkwaliteit. Iets dat nog veel slechter is, zijn de achtergebleven zepen en wasverzachters in je zwemkleding. Spoel deze dus zeker goed uit!
Hou de waterkwaliteit op topniveau
Door de waterkwaliteit van je spa goed te verzorgen heb je niet enkel water dat er proper uitziet, het houdt het ook veilig. Water en warmte zijn namelijk een ideale broeihaard voor bacteriën.
Deze bacteriën moeten worden uitgeschakeld en daarna moet je het hen zo onaangenaam mogelijk zien te maken. Met een paar zaken op je boodschappenlijstje kom je al heel ver!
Dit heb je nodig:
-
Controleer de pH-waarde van het water
de zuurtegraad van een vloeistof wordt uitgedrukt in pH. Is een vloeistof zuur dan heb je een hoge pH, is een vloeistof basisch dan spreken we van een lage pH.Ook je spa-water heeft een pH waarde, deze ligt het best tussen 7.0 en 7.5.
De ideale waarde is 7.2. Ligt de pH waarde na het testen te laag dan voeg je pH+ toe, ligt die te hoog dan verlaag je de waarde met pH-.
-
Het chloorniveau op peil brengen met chloorshock
Als de pH-waarde is geregeld kan je vervolgens het chloorniveau op peil brengen. Hou je effectief aan de volgorde van deze stappen voor het beste resultaat. Om het chloor te regelen wordt er gebruik gemaakt van chloorshock. Bij vers water dien je 10ml chloorshock toe te voegen per 1000 liter water.
-
Het chloorniveau op peil houden met trage chloor
Éénmaal het chloorniveau op peil werd gebracht wil je natuurlijk graag dat dat ook zo blijft. Dit kan met een chloordrijver en chloortabletten.Steek een chloortablet in de chloordrijver en laat deze in het water dobberen. Wil je de spa gebruiken haal deze chloordrijver er dan uit! Het ideale chloorgehalte ligt tussen de 1.25 en 2.00 ppm.
Zorg er steeds voor dat er een chloortablet aanwezig is in de chloordrijver.
-
Meten = weten
De waarden van het spa-water onder controle houden is een must voor aangenaam baden. In het begin (de eerste 2 weken) zullen de waardes heviger schommelen waarna de pH, alkaliteit en chloor stilaan zullen stabiliseren.
We raden je aan om het water 2x per week te controleren en zo nodig bij te sturen. Voeg zeker niet teveel chloorshock of ph+(/-) toe bij het op peil brengen, teveel heeft immers een averechts effect en kan zorgen voor troebel water.
Je spa onderhouden kan nog een pak makkelijker met AquaFinesse!
Zie je er tegen op om 2x per week te moeten testen, de pH- en chloorwaardes te moeten regelen? Dan is een gemakkelijkere oplossing het gebruik van Aquafinesse. Na de eerste opstart (1x pH en chloorwaardes op punt zetten) voeg je 1x per week een hoeveelheid Aquafinesse toe aan het water.
Aquafinesse gaat een stuk verder in het schoon houden van het water dan chloor. Waar chloor enkel oppervlakkig bacteriën uitschakelt gaat Aquafinesse ook de kern van de viezigheid te lijf. In een Aquafinesse kit worden ook chloortabletten en een drijvertje meegeleverd.
Toch liever een chloorvrij alternatief dat even eenvoudig is als Aquafinesse? Kies dan voor AquaPerfect 2.0!